Найкращі рецепти приготування піци та секрети професіоналів

Піца давно перестала бути регіональною спеціалізацією. Сьогодні це одна з найпопулярніших страв на всіх континентах. Її обожнюють діти та дорослі, замовляють на святковий стіл, супроводжують нею дружні та романтичні посиденьки, перекушують без відриву від справ у напружені дні та насолоджуються під час лінивих вихідних. Отримати готову страву не проблема – оперативна доставка піци у Львові чи іншому місті знайдеться обов’язково. Але варто спробувати її приготувати своїми руками. Це нескладно і швидко, інгредієнти можна комбінувати в повній відповідності до своїх смаків, і нарешті це весело, напевно сподобається дітям і скрасить вечір у колі друзів.

Тісто

Приготування починається із простого дріжджового тіста. Звичайно, ті, кого не приваблює вовтузитися з тестом, можуть використовувати готову заморожену основу.

Список інгредієнтів у класичному рецепті мінімальний:

  • борошно – 500 г;
  • вода тепла – 250-300 мл;
  • дріжджі (свіжі, пресовані) – приблизно 10-15 г, або ⅓ сухих швидкодіючих (орієнтуйтеся на пропорції, рекомендовані виробником).

Можна додати:

  • кілька столових ложок оливкової олії;
  • ⅓ ст.л. солі;
  • чайна ложечка цукру (необов’язково допоможе активації дріжджів).

Приготування

Розведіть у воді цукор, невелику кількість борошна та дріжджі. Коли з’явиться піниста шапочка (приблизно через 10 хвилин) змішайте з рештою інгредієнтів і вимісіть гладке тісто. Залишіть для підйому в теплі під рушником на 2-4 години.

Щоб сформувати основу з бортиками, в ідеалі потрібно не розкочувати, а акуратно розтягувати шматочок. З такого обсягу тіста можна приготувати в середньому три круглі піци. Випікайте на 200-250 градусів до чверті години. У холодну духовку ставити не можна.

Ідеї начинок

4 сири

Намажте основу густим соусом із уварених томатів з часником та базиліком, припущеними в оливковій олії. Додайте слайси горгонзоли, російського або чеддера (по 100 г), удвічі більше за моцарелу. Коли піца майже встигне, підсипте пармезану.

Пепероні

Соус аналогічний. Викладіть кругляшки салямі та моцарели.

З рикоттою та шпинатом

Можна спробувати використати сир, адигейський сир. Його потрібно розім’яти, підсолити та притушкувати разом із зеленою масою. Потім викласти тонким шаром на основу, посипати травами прованськими, зверху покласти шматочки томату і тертий твердий сир.

Вершкове грибне

Обсмажте часник у столовій ложці вершкового масла|мастила|, коли віддасть аромат – вийміть. У сковороду додайте ще ложку олії та стільки ж борошна. Розітріть до однорідності і підлийте, помішуючи, 200 мл жирних вершків. Через кілька хвилин соус загусне і буде готовий. Добре додати кропу, чорного перцю, мускатного горіха.

Змастіть вершковим соусом основу. Викладіть (в один шар) тонкі скибочки сирих печериць (якщо боїтеся, підсмажте їх попередньо, але смачніше, якщо вони спекуться прямо в духовці). Додайте моцарели або сиру типу російського. Також смачним доповненням стане курятина (заздалегідь приготовлена), цибуля (смажена або сира, хрустка).